Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Netrénuji, jen běhám na pocit, říká hrdina Born to run

Netrénuji, jen běhám na pocit, říká hrdina Born to run
foto: Luis Escobar (archiv Micaha True)

Iva Skochová | 08.06.2011 | přečteno: 13317×

Američan Micah True, bájný Caballo Blanco (Bílý kůň) z bestselleru Zrozeni k běhu, stále žije v Mexiku, stále trénuje s Indiány a stále miluje běh. Od roku 2009, kdy vyšla slavná kniha Christophera Dougalla (a letos se dočkala českého překladu), má ale i jiné starosti.

novém čísle Běhej, které vychází 10. června, vyjde reportáž z Mexika, kde jsem na vlastní oči poznala nejen tamní Indiány a skvělé běžce, ale rovněž Caballa Blanca. Bylo to ještě v době, kdy nikdo z nás netušil, jak jej román poté proslaví. Při psaní té reportáže jsme Micaha požádali o nějaké fotografie a dali se s ním do řeči o tom, co po knize následovalo a jak to hodnotí.

Naposledy jsme se potkali před lety ve vesnici Batopilas v mexickém kaňonu Barranca del Cobre. Pak ses se přes noc stal – jakožto hrdina knihy Stvořeni k běhu – celebritou, aspoň ve světě běhu. Změnilo to tvůj život a život těch opěvovaných indiánů s neskutečným běžeckým talentem?

Cítím obrovskou odpovědnost celý ten humbuk držet v nějakých rozumných mezích, zvlášť kvůli Tarahumarům. Některé věci, které se o nich teď šírí, jsou nepravdivé, směšné, trapné a ponižující a já se snažím všem vysvětlovat, že Tarahumarové jsou opravdoví lidé s opravdovými problémy. Změny, které nastaly po tom, co jsme se stali protagonisty bestselleru, jsou pozitivní i negativní, takže smíšené. Je jen na nás, abychom v každé situaci našli to lepší. Je ale někdy těžké to dělat dobře, tak, abychom neztratili podstatu toho, o co tady vlastně jde.

O co vlastně jde?

Tarahumarové jsou skvělí běžci, protože si pamatují, jak běhat. S tím souhlasím. Ale není to o botách. Někteří z nich běhají v sandálech s tlustou podrážkou, někteří s tenoučkou, přesně tak, jako my ostatní. Je to jen otázka preference. V té knize vypráví Christopher příběh Emila Zátopka, skvělého českého běžce, který běhal ve vojenských botách a měl strašný styl. Je to jen o srdci, duši a lásce. Dobré je všechno vybavení, které člověku pomůže běhat s radostí.

Proč byl podle tebe Emil Zátopek tak dobrý běžec, přitom měl tak strašný styl běhu?

Emilův běžecký styl byl prostě takový jaký byl. Vyhovoval mu. Byl to skvělý běžec, protože měl obrovské srdce.

Pojďme zpět ke knize Zrozeni k běhu. Jak se ti líbila?

Je to hezký příběh. Jsem rád, že autor se cítil naším příběhem inspirován natolik, že napsal knihu a splnil si sen běžet s Tarahumary. Ale, jak sama víš, já jsem podobné závody tady v kaňonu organizoval už léta předtím. Nebyl to první závod, jak si po přečtení knihy lidé myslí, ale pátý. Od té doby jsme uspořádali dalších pět.V roce 2009, předtím, než kniha vyšla, jsme uspořádali jeden závod a přišlo s námi běhat přes dvě stě Tarahumarů. Dostali dobré finanční ceny a spoustu kukuřice. Ta kniha s tím neměla nic společného. V roce 2010 s námi běželo 265 Tarahumarů ze všech končin Sierra Madre. Žádný z nich samozřejmě nečetl tu knihu. Ano, přijelo i 62 mezinárodních běžců a většina z nich kvůli té knize. Knížce tímto děkuji. Tento rok jsme rozdali už 12 tisíc dolarů a 60 tun kukuřice.

Takže z té knihy máš smíšené pocity.

Nechci, aby to vypadalo, že jsem zahořklý a kritizuji autora. Není to o něm, ale o ostatních médiích, která poselství té knihy naprosto zbagatelizovala a převrátila.

Například?

Kanál Discovery třeba po vydání knihy natočil reportáž o Tarahumarech, že běhají bosí, což je naprostý nesmysl. Ačkoli obdivuji každého, kdo umí běhat bosky, a vidím v běhání bez bot výhody, není pravda, že Tarahumarové běhají bosí. Nikdy bosí neběhali. Možná jen tehdy, když se jim rozbily jejich sandály, zvané huarache. Poselství, které ta kniha měla přinést, se stalo marketingovým trhákem pro firmy, které na to konto teď prodají spoustu minimalistických běžeckých bot. Jinými slovy, jako vždycky, je tu motivace prodeje.

Myslíš výrobce pětiprsťáků a dalších typů minimalistických bot?

Ty firmy viděly obrovský potenciál v tom, aby „pomohly lidem“ naučit se běhat „bosí“ a to tím, že jim na to přechodové období, než se to naučí, prodají „minimalistické boty.“ Sice souhlasím s tím, že co se týče běžeckých bot, tak „méně je více,“ nicméně v tomhle případě „méně stojí více peněz,“ což je krutě ironické.

V jakých botách běháš ty a jak si je vybíráš?

V jakýchkoli sandálech nebo lehkých botách, které jsou pohodlné a levné, nebo které od někoho dostanu.

Jak trénuješ na závody?

Já netrénuju. Jen běhám tak, jak se mi zrovna chce.

Zníš jako nevázaný bohém, ale jsi nesmírně aktivní na Facebooku. Přitom po přečtení té knihy by člověk měl pocit, že civilizací skoro opovrhuješ.

Cože? Já že opovrhuji civilizací? Technologie může (a úspěšně dělá) svět menším a informace jsou díky ní lépe dosažitelné. Sociální sítě, jako všechny tyhle věci, jsou jen náčiním. Je jen na nás, jak se rozhodneme je využívat.

Co pro tebe vlastně běh znamená? Hledáš v něm nějaký hlubší smysl?

Běh pro mě reprezentuje určitou svobodu bytí. Nic hlubšího v tom není.

Komentáře (Celkem 10)

Nalezené položky: 11 První Předchozí | 1 | Další Poslední

skochovaiva žena 07.06.2011 02:02:47

Američan Micah True, bájný Caballo Blanco (Bílý kůň) z bestselleru Zrozeni k běhu, stále žije v Mexiku, stále trénuje s Indiány a stále miluje běh. Od roku 2009, kdy vyšla slavná kniha Christophera Dougalla (a letos se dočkala českého překladu), má ale i jiné starosti.
Odkaz na článek

avatar

Praha - New York

10 km: 0:36:30
půlmaraton: 1:28:55

Komsomolec muž 07.06.2011 07:36:08

Díky za jeden z pěkných rozhovorů. Zdá se mi, že i v Born to Run jsou věci napsány tak, jak skutečně jsou. McDougall to v tisíci rozhovorech vždycky uvádí na pravou míru a spolu s ním i účastníci tarahumarských běhů. Pro mě je jejich poselství jasné: snaha udržet si vlastní zemi oproti rozpínavosti napapánků, běhání pro radost, které plyne z běhání k druhým, pohyb jako podstatná součást života spolu s prací a starostí o bližní. V tomhle ohledu se od nich máme pořád ještě co učit. Já sám určitě ;-)

Motto: "Zadarmo jste dostali, zadarmo dejte." Skutečnosti, které máme rádi a milujeme, se nedají měřit časem, natož stopkami.
avatar

Praha 4

Celkem 28230,23 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:14 (2013)
půlmaraton: 1:49:29 (2009)
maraton: 3:57:28 (2014)

Dav muž 07.06.2011 15:21:19

Trošku jsme se nad tou knihou pokoušeli zamyslet: http://couple-run.blog.cz/…ec-nepokrten

…a je to fakt shoda okolností, že jsme s tím vylezli na světlo právě dnes:-)

Motto: ...kam až?
avatar

Celkem 100,07 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:51:59 (2010)
půlmaraton: 2:08:32 (2014)

Kulíšek žena 07.06.2011 21:01:34

>> Dav, 07. 06. 2011 15:21:19

Dave, moc děkuji za krásný, řekla bych „balanční“ post na Tvém/vašem blogu -opěvovacích příspěvků o Born to run už bylo opravdu hodně a trochu vyrovnávací pohled, myslím, docela chyběl!

Díky i za fotky protagonistů, ušetřil si mi čas strávený hledáním…:-)

OOT: taky miluju Flaty…:-) Má Flatka, žijící u rodičů, se zrovna dnes nemohla postavit na nohy…:-( A tak jsem trochu smutná a držím celý den pěsti, ale fotky pejsků, které jsem našla na Tvém blogu mě zas trochu rozusmívaly, takže i za to díky!

Čili stručně, samé DÍKY!:-)

Motto: no stres
avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 08.06.2011 09:57:18

Myslim, ze Micah potvrdzuje, ze dolezite je posolstvo/spirit knihy, konkretne slova pouzite v kontexte nie su do bodky podstatne… … tiez musi byt kazdemu jasne, ze postavy knihy, hoci skutocne, maju svoj vlastny zivot, ktory moze byt uplne odlisny od fragmentov, ktore sa v knihe objavuju. autor mal viziu, pre vykreslenie ktorej pouzil pribehy, ktore zapadali – a to sa mu podarilo myslim velmi dobre.

… a preco prave „neznamy“ wrestler a extremne „chudobni“ indiani? to je prave ten protipol nasho sveta komercie, priklady z mexika ukazuju, ze to ide aj inak a v inych podmienkach.

mam plnu skrinu sportoveho oblecenia, ktore som prestal pouzivat – a cuduj sa svete, beham aj v trenkach a bosy a ide to ;)

iste, adidas a nike davaju pracu tisickam deti z tretieho sveta, ale je to len dosledok nasej neprimeranej nadspotreby…

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

maraton: 3:01:36 (2011)

Luboš Brabec muž 08.06.2011 10:13:37

>> PeterFabok, 08. 06. 2011 09:57:18

Zatímco třeba VFF se vyrábějí v „prvním světě“?

avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 08.06.2011 10:32:36

>> Luboš Brabec, 08. 06. 2011 10:13:37

vibram dava pracu zatial len stovkam deti, preto sa do mojho prispevku nedostal ;)

ale iste, ja si myslim, ze z marketingoveho hladiska nie je ziadny rozdiel v cieloch adidasu a vibramu – vsetko to kraca v duchu nadspotreba vs. nadprodukcia. akurat pouzivaju rozdielne nastroje, vzhladom k svojej momentalnej pozicii… … som rad, Born to Run nie je o topankach – to by zas diskusia k nicomu neviedla

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

Kolín/Praha

Celkem 8245 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:31:25 (2015)
půlmaraton: 1:09:53 (2013)
maraton: 2:28:34 (2021)

Mejla muž 08.06.2011 21:01:57

Poměrně střízlivý pohled na věc z NY Times – http://nyti.ms/kgIbPp

Motto: https://www.facebook.com/strekari.cz
avatar

Sloviensko

rudo muž 08.06.2011 22:32:28

ja si myslim ze clovek nebol narodeny aby behal.

Clovek bol narodeny aby zil a tvoril a aby mal radost zo vsetranneho pohybu, kde okrem behu patri aj plavanie, lyzovanie rytmicka gymnastika, cvicenie na stangli v Gstringu a mnohe ine radosti.

Keby bol clovek nadizajnovany na beh, tak by behal ovela rychlejsie a nepotreboval by na beh tak vela kyslika a cukru, mal by ovela vacsiu laktatovu odolnost a pravdepodobne by behal po 4 nohach mozno po siestich a nielen po dvoch.

Rovnako pre tych co nreboli nadizajnovany ale sa vyvinuli, keby clovek mal byt vyvinuty na beh, tak by Darwin sa nevivinul z opice ale by sa vyvinul z Cheatah alebo zirafy alebo niecoho este ovela vhodnejseho. Kedze vsak clovek mal hlavne to cvicenie na stangli s holou ritou tak radsej z opice co k tomu blizko, zirafa tiez neovlada rytmicku gymnastiku a cheatah neovlada synchronizovane plavanie..

Born to run ? Nope !

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Lysá nad Labem

Celkem 2843 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:26 (2011)
půlmaraton: 1:35:39 (2012)
maraton: 3:35:39 (2012)

Mikis4318 muž 08.06.2011 23:20:38

>> rudo, 08. 06. 2011 22:32:28

Mínus vyrovnávám. Pro sebe jsem si pojmenoval tři „primární“ sporty, pro které myslím, že jsme byli „born to…“, které mě nejvíc baví, a ke kterým (v jejich radikálních podobách – které nicméně neprovozuji) nic nepotřebuješ.

  • Běh (památka na savany, radikální podoba barefoot),
  • lezení (památka na prales, radikální podoba barefoot free solo),
  • plavání (památka na oceán – ta je hodně vzdálená).

No a pak je tu sex, na ten je člověk nadizajnovaný neoddiskutovatelně.

Motto: Hra na vlčí dech, gazelí nohy a Švejkova játra.
avatar

Praha 4

Celkem 28230,23 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:14 (2013)
půlmaraton: 1:49:29 (2009)
maraton: 3:57:28 (2014)

Dav muž 09.06.2011 09:38:26

>> Mikis4318, 08. 06. 2011 23:20:38 No a pak je tu sex, na ten je člověk nadizajnovaný neoddiskutovatelně…

Tak to teda ani náhodou..(plačící smajlík) ..oproti jiným živočišným druhům má homo sapiens sexuální život velmi fádní, naprosto nenápaditý, co do četnosti kopulací jsme také vcelku břídilové..další plačící smajlík.., kdo chce vědět více, doporučuji přečíst "Sexuální poradnu doktorky Taťány: http://www.horydoly.cz/vypsat.php?… Nenechte se prosím zmást názvem, ani obálkou, je to velmi fundovaný a přitom nádherně čtivě a s humorem napsaný průvodce evoluční biologií sexu…

Motto: ...kam až?
Nalezené položky: 11 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.